6.1 C
Cristian

Populație : 6292 👥

6.1 C
Cristian
marți, 20 mai 2025
spot_img

Ionel Stoica : Nu mai are răbdare doamna Lia Savonea. Visul ei este să ajungă șefa Înaltei Curți, apoteoza puterii absolute din Justiție

Must read

Așa că Secția pentru judecători a CSM (adică Secția Lia Savonea – pe înțelesul tuturor) a demarat astăzi, pe repede-înainte, procedura de numire a președintelui Înaltei Curți; mandatul actualei șefe, Corina Corbu, expiră în septembrie 2025.

Candidații se pot înscrie până pe 16 iunie 2025. Eu estimez că, în perioada aceea, o să fim ocupați cu investirea noului Guvern, iar candidații vor trece neobservați. oricum, nu cred că există vreun magistrat din România, la ora actuală, care să aibă curajul s-o concureze pe Lia Savonea. Sar imediat Inspecția Judiciară și Lumea Justiției pe el – este o victimă sigură.
Potrivit anunțului CSM, fiecare candidatură va fi însoțită de curriculum vitae și de proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor manageriale. Examenul constă într-un interviu banal, în fața Secției pentru judecători a CSM (Secția Lia Savonea – ca să fie pe înțelesul tuturor).
Numirea se face la propunerea Secției pentru judecători a CSM (Secția Lia Savonea – din nou, ca să fie clar), iar Președintele României are un rol formal: semnează ca primarul.

Sursele judiciare citate de Virgil Burlă spun că această grabă suspectă a CSM este motivată de temerea că noua configurație politică, rezultată în urma alegerilor prezidențiale, ar putea modifica legea privind numirea conducerii Înaltei Curți – în sensul revenirii acestei prerogative la Președintele României, așa cum era până în 2018, când legea a fost modificată prin pachetul „Legilor Justiției”, promovat de fostul ministru Florin Iordache.
Este mult de muncă. S-a făcut mult rău în ultimii 10 ani, care trebuie reparat urgent. Sunt probleme stringente: leul trebuie întărit, inflația – oprită, deficitul – redus, cheltuielile inutile ale statului – tăiate, PNRR – renegociat și deschis robinetul fondurilor europene, șefii inutili ai celor șapte servicii secrete – înlocuiți cu oameni competenți, alegerile locale – organizate în două tururi, iar sistemul pensiilor speciale – reformat etc.

Personal, cred că ceea ce se întâmplă în Justiție trebuie prioritizat, pentru că acolo este rădăcina răului în tot ce s-a întâmplat în ultimii zece ani. Urmează o perioadă cu schimbări importante: numirea președintelui Înaltei Curți este un test major pentru Nicușor Dan. Tot el trebuie să numească judecătorii la CCR, șefii marilor parchete și să vegheze cine este propus de Parlament la conducerea Avocatului Poporului – o instituție-cheie în statul român, care a fost populată de PSD și PNL doar cu marionete.

Justiția nu este doar un pilon al democrației, ci și barometrul moral al unei societăți. Dacă acest pilon e capturat, compromis sau redus la un simplu instrument de protecție pentru privilegiați, tot ce construim politic, economic sau social se prăbușește mai devreme sau mai târziu.

Ionel Stoica

 

Articolul precedent
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Cristian | Neustadt im Burzenland | Keresztényfalva | Brașov

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura